#8 De juridiche molen

Gepubliceerd op 23 oktober 2019 om 21:41

De vorige keer vertelden we op pad te zijn geweest met Kimberly, haar man en kinderen. Een dagje naar Boudewijn Seapark, lekker frietjes eten en veel gezelligheid. Aan dit avontuur zitten ook minder gezellige kanten, en dan is één van die dingen wel het juridische gedeelte wat ontzettend ingewikkeld ligt, het wordt althans enorm ingewikkeld gemaakt vinden wij.

 

We doen even een stapje terug…

Zo’n 2/3 jaar geleden begonnen wij als wenspaar uit te zoeken wat een ouderschapsvorm zou zijn die bij ons past. In zo’n zoektocht ontmoet je allerlei pagina’s, websites en ervaringsdeskundigen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt en verschillende ouderschapsvormen hadden. Co-ouderschap, adoptiegezinnen, pleegkinderen en/of draagmoederschap. We ontdekten dat deze laatste vorm het best past bij onze wens paste zijn we hier dieper op in gegaan en hebben we raad gezocht bij andere stellen en uiteindelijk ook bijeenkomsten bijgewoond van o.a. Meer Dan Gewenst, een organisatie die enorm veel kennis in huis heeft als het gaat om roze ouderschap zoals men dat noemt. Toch blijft het enorm moeilijk duidelijkheid te krijgen welke route je moet volgen. Waar begin je, waar doen we goed aan? Zijn er risico’s? Hoe kunnen we zo goed mogelijk in het belang van de draagmoeder, maar zeker van het kind voorbereiden? Zo zijn er veel vragen die beantwoord moesten worden. En zo zijn wij gestart met onze eigen ‘LOI: Hoe worden we ook papa?’-map. Een map waarin we alles verzamelen van de afgelopen jaren. Vol info die we kregen van andere stellen, opzochten of navroegen bij organisaties en juristen. Langzamerhand is er ook steeds meer informatie te verkrijgen op het internet maar het lastige is dat er geen enkele situatie hetzelfde is. Dus copy paste van een ander stel is haast onmogelijk. 

We keken naar de verschillende vormen van draagmoederschap. Bij draagmoederschap zijn er 2 varianten:

 

Laagtechnologisch draagmoederschap: De draagmoeder laat zich bevruchten met het semen van de wensvader(s), dit kan in een ziekenhuis of met thuisinseminatie (potje en pipetje).

 

Hoogtechnologisch draagmoederschap: Bij de draagmoeder wordt een embryo ingeplant die afkomstig is van wensouders man/vrouw of van man/man waarbij er naast het semen van een van de mannen ook een eiceldonor is die een eitje doneert (dit kan alleen in een ziekenhuis(kliniek)).

 

Zo en nu verder…

 

Zowel Nederland als België hebben nog niet echt een wettelijk kader waarin draagmoederschap geregeld is. Dit geeft niet alleen problemen bij roze gezinnen maar ook bij heteroparen die om wat voor medische, psychische of lichamelijke reden ook geen eigen kindje kunnen dragen ondanks dat de wens enorm aanwezig is en vaak een lange geschiedenis heeft die men vaak niet kent.
Ook is het zo dat omdat er geen duidelijke kaders zijn, je goede inlichting moet ophalen bij een gespecialiseerd familierechtadvocaat en je diverse procedures zal moeten doorlopen alvoren je alles ook op papier in orde hebt. Veel is van te voren te regelen en veel ook niet. 

Op dit moment is het ook zo dat de vrouw die het kindje draagt automatisch juridisch ouderschap krijgt. Als deze vrouw getrouwd is, krijgt de partner ook automatisch het juridische ouderschap.

Dit laatste is gek, zeker als je bedenkt dat er geen genetisch matriaal van de partner aanwezig is. Ook wanneer draagmoederschap de intentie heeft het kindje met bijhorende opvoeding over te laten aan de wensouders die het juridisch ouderschap ook wensen voelt dit niet zoals bedoeld en bedacht met elkaar. Vooralsnog is dit niet anders dan te accepteren en te zoeken naar mogelijkheden hoe je dit kan voorkomen of laten aanpassen. Gelukkig kan dat bijna altijd maar vraagt het de nodige juridische inspanning en zal er aardig wat uren advocatuur in gaan. Om niet elke mogelijke route zoals erkenning, ontkenning, betwisten en adoptie te bespreken houden we het even bij onze route waarin we niet alleen te maken hebben met regels van Nederland maar nog meer met die in België die toch iets verschillen van elkaar.

Nadat we inmiddels zelf in Nederland een adcocaat kozen uit Amsterdam en uiteindelijk ook met Kimberly één van de betere familierechtadvocaten van Gent hadden gesproken en ontmoet zijn we als Team Baby, zoals we ons met zijn allen noemen, goed voorbereid. Zoals gezegd zullen Kimberly en haar man op papier de juridische ouders zijn wat zij zelf niet willen, en waarbij het ook niet de bedoeling is gezien het volledige ouderschap naar ons de wensouders gaat. De biologische papa kan betwisting van de juridische vader eisen waarin hij ook aangeeft zelf wel de biologische vader te zijn. Zo’n zaak noemen ze een 2-in-1 procedure, waarin aangetoond dan wel bewezen moet worden dat de door de wet gemaakte juridische vader (partner) niet de vader is en ook niet die titel wilt behouden en tegelijk de wel biologische vader bewijst en aantoont wel die rol opzich te willen nemen en dan ook te zijn. Nadat dit met wikken en wegen slaagt zal één van de wensouders erkent worden waarna ook nog een adoptieaanvraag zal lopen voor de tweede vader. Als ook die rond is zal de draagmoeder officieel van de papieren afgaan en zal de adoptievader erkend worden als tweede vader. Het kan zijn dat er hier en daar kleine punten overgeslagen worden maar hiervoor hebben we gelukkig een advocaat die Team Baby zal ondersteunen. Gelukkig hebben we dan ook wel meegekregen dat dit goed zal moeten komen, al heeft het wel wat tijd en aandacht nodig. Iets waar we wel een enorme opluchting van kregen is dat ons kindje wel gewoon mee mag naar Nederland.

Het belangrijkste in al deze droge stof is dat we ervoor zorgen dat het goed geregeld is voor de draagmoeder en zeker voor ons kindje. Ook vinden we het zelf belangrijk goed te begrijpen wat er gebeuren gaat en geregeld moet worden. Fijn is dan ook nu zowel in Nederland als in België een advocaat te hebben die hier enorm veel ervaring mee heeft en ons er met zijn allen doorheen helpt. Hopend dat er in de toekomst iets meer kaders en wetten aangepast worden om deze juridische molen te voorkomen of te versoepelen. Aan de wil ligt het niet gezien beide landen hier steeds aandacht aan besteden en er in Nederland nu ook echt aanpassingen gaan komen. Het is niet de onwil, het is geen verbod, maar simpel verouderde regels die niet passen anno 2019. 

Nu even wat luchtigs…

Naast deze juridische molen hebben we ook heel veel op papier gezet voor elkaar. Kimberly heeft net als wij haar wensen aangegeven en we hebben dit opgenomen in een soort intentiedocument. Hierin hebben we opgeschreven hoe we om gaan met de zwangerschap, bepaalde scenario’s die tijdens een zwangerschap kunnen plaatsvinden, hoe we ons medisch laten testen maar ook hoe we omgaan met contact in de toekomst. Best spannend maar gelukkig staan we er over en weer hetzelfde in. Ook dit kon in de map…

Nadat we de ‘LOI: Hoe worden we ook papa?’-map sloten en inmiddels de medische testen duidelijk waren, we het juridische zo goed als mogelijk begrepen en de afspraken over en weer gemaakt zijn konden we gaan zoeken naar een geschikt moment voor een eventuele eerste poging…

Wilt u op de hoogte blijven van volgende blogs? Klik hier en vul u reminder in.

Reactie plaatsen

Reacties

Nathalie Bosch
5 jaar geleden

Hoi,ik ben een oud collega van webhelp en volg jullie graag😊

Linda
5 jaar geleden

❤️😘

Maak jouw eigen website met JouwWeb